آموزش مراحل تولید CD و DVD به روش استمپر ویا چاپ استمپر سی دی و دی وی دی پشت نقره ایی

در این مقاله شما با نحوه تولید سی دی و یا دی وی دی به روش استمپری اشنا می شوید.

استمپر چیست؟

تشریح  آموزش گام به گام تولید سی دی و یا دی وی دی به روش استمپر (پشت نقره ایی)

خلاصه :در فرایند تولید لوح فشرده استمپری یا اورجینال، ابتدا از فایل مستر ( محتوای CD یا DVD ) که برای تکثیر آماده شده، یک قالب از جنس نیکل تهیه می گردد ( قالب استمپر ). در مرحله بعد مواد تشکیل دهنده لوح فشرده (پلی کربنات) توسط دستگاه های تمام اتوماتیک روی طلق مخصوص CD تزریق می شود. در قسمت اصلی این فرایند قالب اسمپر با ضربه ای که به لوح فشرده وارد می کند اطلاعات تکثیر را روی CD یا DVD حک می کند. سپس محصولات تولید شده وارد مرحله چاپ افست یا سیلک ۵ رنگ می شوند. این روش تولید و چاپ لوح فشرده به دلیل هزینه های جانبی ( تهیه فیلم و زینک و قالب استمپر ) در تیراژهای ۵۰۰۰ عدد به بالا مقرون به صرفه می باشد.استمپر محصولی واسطه ای در تولید سی دی یا دی وی دی می باشد  که اطلاعات مربوط به دیسک خام یا پر شده بر روی آن حک می گردد. با توجه به این مساله که دقت ثبت  اطلاعات در حد نانومتر می باشد ، ساخت استمپر نیازمند  بکار گیری فن آوری پیشرفته­ ای می باشد که تنها در ده کارخانه در سطح دنیا موجود می باشد که کارخانه می دیسک یکی از این کارخانه ها است.همان طور که از نام استمپر ( مهر=  Stamper ) مشخص است این قطعه  به صورت یک مهر عمل می نماید . برای تولید این  محصول  ، همزمان با تزریق ماده اصلی دیسک فشرده ( پلی کربنات )، اطلاعات مورد در خواست مشتری که شامل فیلم ، نرم افزار ، بازی و ... می باشد به صورت اطلاعات باینری 190 بر روی یک قطعه فلز نیکل ثبت و تشکیل می گردد که  دقت این اطلاعات ثبت شده در حد نانو متر می باشد.به عبارت دیگر ، از روی نسخه اصلی مورد نظر جهت تکثیر(Master) ،قطعه ای صنعتی ساخته می شود که از این پس نقش قالب را داشته و سی دی یا دی وی دی که از روی آن ساخته می شود  از لحاظ محتوا دقیقاً خصوصیات این  استمپر و در واقع خصوصیات فایل Master  را دارا ست . بنابراین تعیین اینکه یک سی دی یا دی وی دی پس از تولید خام باشد و یا پری ریکورد  به استمپر آن بستگی دارد و این بدین معنی است که  استمپر  دی وی دی و  سی دی های خام بدون اطلاعات و دیتا بوده  ولی استمپر دی وی دی و  سی دی های پری ریکورد حاوی اطلاعات و دیتای مورد نظر مشتری می باشد.مراحل تولید لوح‌های فشرده از ابتدا تا انتها
آغاز راه، پلی کربنات
ماده تشکیل دهنده لوح‌های فشرده، دانه‌های کوچک کریستال مانندی است که به آن پلی‌کربنات می‌گویند  ( شکل 1).
این مواد در بسته‌بندی‌های بسیار بزرگ حمل شده و در جای مخصوص خود قرار می‌گیرد. در اولین مرحله تولید و پس از انتقال پلی‌کربنات تمامی این مواد وارد دستگاهی به نام بیگ‌بگ شده ( شکل 2) که وظیفه مکش و انتقال آن را از درون بسته‌بندی به داخل دستگاه تولید بر عهده دارد.
پس از مکش، پلی‌کربنات‌های موجود، به دستگاه خشک‌کن وارد شده (‌شکل 3) و در دمای 125 درجه سانتیگراد حرارت داده می‌شود تا رطوبت موجود در این مواد گرفته شود. وجود رطوبت سبب چسبندگی مواد و همچنین پایین آمدن سطح کیفیت تولید خواهد شد.

مراحل تولید CD و DVD به روش استمپر
شکل 1 : دانه‌های پلی کربنات
مراحل تولید CD و DVD به روش استمپر
شکل 2 : دستگاه مکنده پلی کربنات
مراحل تولید CD و DVD به روش استمپر
شکل 3 : دستگاه خشک کن پلی کربنات

تزریق پلی کربنات
مواد اولیه از خشک‌کن وارد دستگاه تزریق می‌شود ( شکل 4 ).
در این قسمت پلی‌کربنات‌هایی که در مرحله قبل خشک شده بودند، تا دمای 350 درجه حرارت داده می‌شوند تا کاملا ذوب گردند. پس از ذوب این مواد، مایه اصلی تولید لوح فشرده بدست می‌آید و برای مرحله تزریق و قالب‌گیری آماده می‌شود.
قسمت تزریق، شامل 2 بخش متحرک و ثابت است.
قسمت متحرک که مواد مذاب به آن تزریق می‌شود و قسمت ثابت که استمپر در آن قرار می‌گیرد.

مواد مذاب به قسمت متحرک که قالب آن به شکل لوح فشرده است، تزریق می‌شود.
بعد از اینکه پلی‌کربنات مذاب به شکل لوح فشرده درآمد و در همان حال که هنور دمای آن بالاست ( و هنوز قابل شکل‌پذیری است ) قسمت متحرک با ضربه، به قسمت ثابت ( که همان ‌استمپر است ) برخورد می‌کند.
قبل از توضیح درباره این قسمت، کمی در خصوص استمپر و کار آن توضیح می‌دهیم.

مراحل تولید CD و DVD به روش استمپر
شکل 4 : دستگاه تبدیل مواد ذوب شده پلی کربنات به لوح فشرده

تکثیر سریع به وسیله استمپر
همانطور که می‌دانید اطلاعات ( صفر و یک ) بر روی لوح فشرده به صورت حفره و برآمدگی ( Pit = 0 وLand = 1 ) است.
استمپر قالبی‌ست فلزی از نوع نیکل که اطلاعات لوح فشرده به صورت Pit و Land بر روی آن حک شده است (البته این حفره‌ها و برآمدگی‌ها به قدری کوچک هستند که با چشم قابل رویت نیستند). هر استمپر معمولاً توانایی تولید متوسط 100 تا 150 هزار لوح فشرده را دارد.
دستگاه تولید DVD، دو قسمت تزریق دارد که هر قسمت یک لایه 8 گرمی را تولید می‌کند که در مرحله بعد این دو لایه 8 گرمی بر روی هم چسبیده و یک لایه 16 گرمی ایجاد می‌شود. اما دستگاه تولید CD، یک قسمت تزریق دارد و یک لایه 16 گرمی تولید می‌کند.

نکته : تمامی فرآیند تولید در مکان‌هایی بدون ورودی هوا انجام می‌شود و تامین هوای موجود درون سالن توسط دستگاه‌های تهویه انجام می‌شود. این امر از نفوذ گرد و خاک به درون سالن جلوگیری می‌کند زیرا کمترین گرد و غبار باعث افت شدید کیفیت خواهد شد.

همانطور که اشاره شد اطلاعات، در اثر ضربه‌ای که قسمت متحرک به قسمت استمپر وارد می‌کند؛ بر روی لوح فشرده حک می‌گردند. پس از مراحل فوق، اکنون لوح‌های فشرده ( به صورت صفحه‌ای شیشه‌ای شکل و شفاف هستند ) آماده ورود به مرحله بعدی تولید می‌باشند.
پس از این مرحله، لوح‌های تولید شده وارد دستگاه خاصی می‌شوند که مهمترین عمل یعنی متالایز کردن لوح‌های فشرده، در آن انجام می‌گیرد.

مراحل تولید CD و DVD به روش استمپر
شکل 5 : نمایی از استمپر
مراحل تولید CD و DVD به روش استمپر
شکل 6 : بعد از شکل گرفتن لوح فشرده، قسمت متحرک با ضربه، به ‌استمپر برخورد کرده و اطلاعات بر روی آن حک می‌شوند.

متالایز چیست؟
اکنون لوح‌های تولید شده، دارای اطلاعات است اما به دلیل شفاف بودن، لیزر از آن رد شده و نمی‌تواند آن را بخواند. براي رفع اين مشکل در مرحله بعدي، پشت لوح را با ماده اي از جنس آلومينيوم مي پوشانند تا قابل خواندن شود. سپس با ماده کلر آن را شستشو داده تا هيچ اثري از گرد و خاک بر روي آن نماند. ( شکل 7 )

مراحل تولید CD و DVD به روش استمپر
شکل 7 : عملیات متالایز کردن جهت خوانده شدن اطلاعات موجود بر روی لوح فشرده

اسکن و کنترل کیفیت
اسکن در اصطلاح به قسمت کنترل کیفیت کالا گفته می‌شود.
در این قسمت لوح‌هایی که از نظر کیفیتی در سطح پایین‌تری قرار دارند جدا و کنار گذاشته خواهد شد.
در این قسمت دستگاه لوح‌ها را از لحاظ کیفیت تولید، متالایز شدن و ثبت صحیح اطلاعات مورد ارزیابی قرار می‌دهد.

لازم به توضیح است که تمامی مراحل فوق برای تولیدDVD  نیز اجرا و انجام می‌شود با این تفاوت که پس از این که اطلاعات بر روی 2 قالب 8 گرمی حک شد این دو لایه توسط چسبی به نام باندینگ به هم چسبیده می‌شوند.

بازیافت
در کنار تمامی مراحل فوق دستگاهی به نام Recycle Sprue قرار دارد که عمل بازیافت مواد را انجام می‌دهد.
همانطور که در ابتدا به آن اشاره شد بعد از بدست آمدن مایع اصلی مواد در قالب ریخته می‌شود و به صورت یک صفحه دایره‌ای یکنواخت در می‌آید. اما برای اینکه لوح فشرده بتواند در درایو قرار گیرد دایره وسط آن باید جدا شود به این قطعه که از وسط لوح فشرده جدا می‌شود Sprue گفته می‌شود ( شکل 8 ).
این قطعات برای بازیافت در داخل دستگاه Recycle Sprue شده و به پلی‌کربنات تبدیل می‌شود.

مراحل تولید CD و DVD به روش استمپر
شکل 8 : قطعه وسط لوح که به آن Sprue گفته می‌شود برای بازیافت در داخل دستگاه Recycle Sprue قرار می‌گیرد.

چاپ بر روی لوح فشرده
قبل از چاپ عمل سفید کردن پشت لوح‌ها برای رنگ پذیری بهتر انجام می‌شود.
مراحل چاپ با دستگاه افست 4 رنگ (قرمز، آبی، زرد، مشکی) انجام خواهد شد.

مراحل تولید CD و DVD به روش استمپر
شکل 9 : نمایی از دستگاه چاپ

مراحل تولید CD و DVD به روش استمپر
شکل10: نمایی از دستگاه چاپ افست 4 رنگ

نکات کلیدی در مرغوبیت تولید
از آن جا که مواد اولیه مرغوب در کیفیت کالای تولید شده تاثیر بسزایی دارد، استفاده از مواد مرغوب و نگهداری صحیح از این مواد یکی از مهمترین ارکانی است که در این قسمت باید رعایت شود. از طرفی دیگر استفاده از پلی‌کربنات خالص که مواد اولیه را تشکیل می‌دهد در مرغوبیت لوح فشرده نقش مهمی دارد.
اما با توجه به موارد گفته شده نه تنها کیفیت مواد اولیه بلکه نگهداری صحیح از این مواد از مهمترین قسمت‌های تولید است لذا براین اساس تمامی سیستم ساختمان کارخانه طوری طراحی شده است که از کوچکترین منفذی برای عبور گرد و خاک به محیط کارخانه جلوگیری به عمل می‌آید. زیرا گرد و خاک حکم سم برای مواد را دارد به همین دلیل باید دقت فراوانی در این امر صورت پذیرد.

مراحل تولید CD و DVD به روش استمپر
شکل 11: تمام مراحل بسته‌بندی به صورت خودکار انجام می‌گیرد.

Leave your comment